Ga je binnenkort investeren in crypto? Dan heb ik vandaag een aantal must read tips voor jou. Deze tips gaan jou helpen bij het opbouwen van een gezond portfolio met de juiste risico management.
Hoeveel risico neem jij?
Binnen de crypto markt is een vuistregel dat hoe lager je op Coinmarketcap gaat zoeken naar interessante projecten, hoe hoger het risico is dat je neemt.
Natuurlijk kan daar ook een grote beloning tegenover staan, maar ook het risico dat je al je geld zal verliezen.
Mijn advies is dan altijd om het zwaartepunt van je vermogen te positioneren in Bitcoin en/of Ethereum.
Vooral Bitcoin is binnen de crypto markt het meest stabiel. Zelf hanteer ik een percentage van 45% in Bitcoin, 40% in Ethereum en dan houdt ik nog 15% over om te investeren in mid / small cap altcoins.
Risico management
Bij het investeren in crypto denkt men vaak alleen over de mogelijke rendementen, maar vergeet daarbij dat een goed risico management key is!
Denk niet alleen na over welke prijspunten je wilt in stappen, maar ook wanneer je wilt verkopen en waar je je verlies wilt nemen om risico af te dekken.
Risico af dekken kan ook met een stop-loss waarbij je positie automatisch gesloten zal worden bij een bepaald percentage verlies. Wel gebruiken vooral traders dit, en is dit minder van toepassing als je Bitcoin koopt voor lange termijn.
Dollar cost average
Net begonnen met het investeren in crypto? Overweeg dan Dollar cost average.
Met dollar cost average koop je elke dag, week of maand een x bedrag aan crypto. Je mag zelf bepalen wanneer en voor welk bedrag. Belangrijker is dat je dit op regelmatige basis blijft doen.
Je zal hierbij niet perfect de bodem eruit vissen, maar je bouwt hiermee wel een goed gemiddelde op. Zelf ben ik ook op deze manier begonnen!
Kopen wanneer niemand koopt
Investeren in crypto is vooral een mental game. Wil jij het meeste rendement maken? Dan zal je moeten leren om je emoties opzij te zetten.
Over het algemeen is het beste moment om te beginnen met kopen wanneer niemand durft te kopen, en er dus veel angst in de markt heerst.
Sentiment kan een erg goede indicator zijn. Echter zie je in de praktijk het tegenovergestelde gebeuren.
Wanneer Bitcoin erg hard stijgt dan wilt iedereen kopen, en na een flinke crash is de meerderheid bang en verkopen ze posities.
Vraag je altijd af; Is er iets aan Bitcoin (het protocol) veranderd of is het alleen de prijs? Zo kan het zijn dat er meer Bitcoin adoptie is dan voorheen, maar de prijs 50% lager staat.